ventileren belangrijk

Waarom is ventileren in huis belangrijk?

Schone lucht is belangrijk voor de gezondheid en kan klachten voorkomen. Ventilatie in huis of op kantoor zorgt voor betere werkprestaties en een gezondere leefomgeving. Maar waarom is ventileren dan zo belangrijk?

Luchten of ventileren in huis

Allereerst is het belangrijk om het verschil tussen luchten en ventileren uit te leggen. Luchten is wanneer u een raam of deur in huis openzet, zodat alle lucht in de ruimte wordt ververst. U merkt meteen dat er schone lucht in huis komt en de vervuilde lucht wordt vervangen. Maar wanneer u de ramen en deuren weer sluit, neemt het effect direct af. Zeker in de winter zet u de ramen en deuren niet snel open en komt er dus geen schone lucht binnen.

Ventileren houdt in dat de lucht 24 uur per dag wordt ververst. Frisse lucht kan door naden en kiertjes binnenkomen, vaak hetgeen waar een ouder of slecht geïsoleerd huis meer last van heeft dan een goed geïsoleerd huis. Hoewel hedendaagse woningen beter zijn geïsoleerd (wat positief is voor de energiekosten), heeft het een nadelig effect op de schone lucht in huis.

Schone lucht in huis voor een goede gezondheid

Door te ventileren zorgt u dat schadelijke stoffen en vocht uit de binnenlucht worden afgevoerd. Er zit veel vocht in de binnenlucht door transpiratie, ademen, koken, bewegen of zelfs door onze huisdieren en planten. Te veel vocht in huis biedt een ideale omgeving voor schimmels en huisstofmijt. Hierdoor kunt u last krijgen van schimmel op de muren of plafonds, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals benauwdheid, hoesten, hoofdpijn of verkoudheid.

Mechanische ventilatie kan een uitkomst bieden indien u de ventilatie in uw huis wilt verbeteren. Dankzij een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) geniet u van schone, gezonde en gefilterde lucht. Warmteterugwinning houdt in dat de warmte uit de oude lucht wordt onttrokken voordat deze naar buiten wordt getransporteerd. Op die manier behoudt u een maximaal comfort en hoog energierendement.

Tips die helpen bij het goed ventileren in huis

  1. De badkamer en keuken zijn bij uitstek plaatsen waar veel vocht wordt geproduceerd, door het koken of door het douchen. Zorg voor mechanische ventilatie of zet een raam open om de grootste hoeveelheid vocht af te voeren.

  2. Hangt u regelmatig uw natte was op om te drogen, bijvoorbeeld in een washok? Zorg dan dat deze ruimte goed is geventileerd, zodat het vocht uit de kleding niet binnen blijft hangen. Het beste hangt u de was buiten om te drogen. Dat kan ook in de winter, zolang het niet vriest.

  3. Ventileer ook bij koud weer. Vochtige lucht is moeilijker op te warmen, terwijl droge en schone lucht makkelijker te verwarmen is. Goede ventilatie zorgt dus ook voor minder energiekosten.

Een ventilatiesysteem via Klimax

Wij hebben jarenlange ervaring met het installeren van ventilatiesystemen en helpen u graag bij het adviseren en installeren van de geschikte installatie voor u. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.