Subsidie op zonnepanelen

zonnepanelen

Zonnepanelen worden gebruikt om uw eigen stroom op te wekken. Deze klimaatvriendelijke manier van energieopwekking is de afgelopen jaren goedkoper geworden. Denkt u erover na om uw woning te verduurzamen en zonnepanelen te laten plaatsen? Dan is het interessant om te kijken naar de mogelijkheden van subsidie voor zonnepanelen.

Landelijke subsidie voor zonnepanelen

Er is geen landelijke subsidie voor zonnepanelen meer van kracht. Maar gelukkig zijn er andere manieren waarop de aankoop van zonnepanelen aantrekkelijker wordt. Zo zijn er nog een aantal gemeentes die wel een subsidie of lening aanbieden, kunt u de btw van de aankoopprijs en installatie terugvragen en kunt u gebruikmaken van de salderingsregeling.

Geen subsidie, maar wel btw teruggave

Ondanks dat een landelijke subsidie voor zonnepanelen niet mogelijk is, helpt de overheid u wel in de vorm van een btw-teruggave van uw aankoop. Om de BTW van uw zonnepanelen terug te vragen, dient u zich aan te melden als ondernemer bij de Belastingdienst. Door gebruik te maken van de KOR (Kleine ondernemers regeling) hoeft u geen omzetbelasting (de btw) af te dragen aan de Belastingdienst. Hoe dit precies werkt en welke voor- en nadelen dit met zich meebrengt, kunt u lezen op MilieuCentraal.

Gemeentelijke subsidie voor zonnepanelen

Hoewel een landelijke subsidie niet meer van kracht is, bieden veel gemeenten wel de mogelijkheid om een subsidie voor zonnepanelen te verkrijgen. Dit kan in de vorm van een groene lening die u kunt afsluiten, maar er worden ook vaak lokale initiatieven georganiseerd waarbij u bijvoorbeeld middels een groepsaankoop voordeliger zonnepanelen kunt laten plaatsen. Op de Energiesubsidiewijzer kunt u zien welke subsidies in uw gemeente van kracht zijn.

, Subsidie op zonnepanelen

Kosten terugverdienen via de salderingsregeling

Een andere manier om de kosten van uw zonnepanelen sneller terug te verdienen, is door middel van de salderinsgregeling. Wanneer uw zonnepanelen meer stroom leveren dan u zelf gebruikt, kunt u de stroom aan het elektriciteitsnet leveren. De vergoeding die u hiervoor krijgt, heet salderen.

De salderingsregeling loopt tot 1 januari 2023 en wordt daarna langzaam afgebouwd tot 2030. Vanaf 2023 mag u ieder jaar wat minder stroom salderen.

Meer weten over zonnepanelen?

Wij hebben ruim 40 jaar ervaring in installatietechniek en zetten ons in om samen de aarde schoner te maken voor de volgende generatie dankzij onze duurzame energieoplossingen. Wilt u meer weten of zonnepanelen ook geschikt zijn voor uw woning en wat de mogelijkheden zijn? Neem dan vrijblijvend contact op via 073-6124742 en we staan u graag te woord.