Dag van de Aarde: 6 tips om uw woning te verduurzamen

francesco-gallarotti-ruQHpukrN7c-unsplash

Het is vandaag Dag van de Aarde. Een goed moment om na te denken over uw invloed op het milieu en hoe u uw steentje bijdraagt om het klimaat te verbeteren. Daarom geven we u in deze blog een paar super makkelijke tips om uw woning te verduurzamen of om bewuster met het milieu om te gaan.

1. Zet de verwarming iets lager

Werkt u veel thuis? Dan heeft u overdag vaak de verwarming aan staan. Wist u dat 19 graden vaak al warm genoeg is in huis terwijl u bezig bent? Staat uw verwarming standaard op 20 of 21 graden, dan kunt u zo’n 90 euro per jaar besparen door de thermostaat een graad lager te zetten dan u gewend bent. Ook stoot u dan minder CO2 uit, wat dus ook voordelig is voor het milieu!

2. Geef huishoudelijke apparaten een tweede leven

U koopt een grotere televisie of u krijgt een nieuwe smartphone bij een abonnement. Wat doet u dan met de oude apparaten? Gooit u ze stiekem bij het huisafval of brengt u ze weg naar de milieustraat? Als het apparaat nog in goede staat en nog werkzaam is, dan kunt u er ook over nadenken om het apparaat tweedehands aan te bieden. Zo maakt u er iemand anders blij mee, maar krijgt het apparaat ook een tweede leven. Ook door zelf minder nieuwe spullen te kopen, gaat u duurzamer om met bestaande grondstoffen.

3. Gebruik oplaadbare batterijen

Hoewel veel apparaten met batterijen inmiddels zijn vervangen door een accu, gebruikt u wellicht toch regelmatig AA of AAA batterijen. Het is niet alleen beter voor het milieu om oplaadbare batterijen te kopen, maar ook beter voor uw portemonnee. Oplaadbare batterijen zijn duurder in aanschaf, maar het verschil heeft u gemiddeld na 6 keer opladen alweer terugverdiend. De batterijen van nu kunt u zelfs tot wel 1.000 keer opladen. Dat scheelt energie, grondstoffen en CO2-uitstoot. Een super makkelijke en goedkope manier dus om het milieu te sparen!

, Dag van de Aarde: 6 tips om te verduurzamen

4. Vervang gloeilampen voor LED lampen

Wist u dat een LED lamp tot 90% zuiniger is dan een gloeilamp en zo’n 85% minder stroom verbruikt dan een halogeenlamp? Dat zijn nog eens cijfers! De aanschafprijs van een LED lamp is hoger, maar dankzij het lage verbruik en de langere levensduur verdient u deze kosten terug. Inmiddels zijn LED lampen ook in iedere vorm, maat of kleur te verkrijgen, dus er is altijd wel een lamp die bij uw inrichting past.

5. Isoleer uw woning

Volgens MilieuCentraal heeft 3 op de 4 woningen in Nederland nog geen goede isolatie. Dat is zonde, want een goed geïsoleerd huis zorgt voor een lagere energierekening en het is beter voor het milieu omdat u minder CO2 uitstoot. Er zijn veel mogelijkheden om uw woning te isoleren: dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en nog meer. Weet u niet waar u moet beginnen of welk onderdeel u aan kunt pakken? Doe dan deze handige isolatiecheck van MilieuCentraal. Door 8 vragen te beantwoorden krijgt u een handig stappenplan om uw woning te verduurzamen.

6. Vervang uw cv-ketel voor een warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam en energiezuinig alternatief voor een cv-ketel, omdat het uw huis duurzaam verwarmt met minder gas of zonder gas, waardoor je CO2-uitstoot daalt. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, zoals een lucht/lucht warmtepomp of lucht/water warmtepomp. Welke warmtepomp geschikt is voor uw woning en óf een warmtepomp geschikt is voor uw woning, kunt u heel ontdekken met onze 2-minuten check.

 

Meer informatie over het verduurzamen van uw woning?

Wij hebben ruim 40 jaar ervaring in installatietechniek en zetten ons in om samen de aarde schoner te maken voor de volgende generatie dankzij onze duurzame energieoplossingen. Wilt u meer weten over onze duurzame oplossingen voor uw woning? Neem dan vrijblijvend contact op via 073-6124742 en we staan u graag te woord.