Radar warmtepomp rapportage

‘Voorbeeld Radar-reportage is niet goed gekozen’

“De reportage van Radar over warmtepompen was in totaliteit genuanceerd, maar de praktijkcase was uitzonderlijk en daarom niet goed gekozen.” Dat stelt Frank Agterberg, voorzitter van de Dutch Heatpump Association (DHPA) in reactie op het programma dat op 25 februari werd uitgezonden.

Dat het niet altijd goed gaat bij de installatie van warmtepompen bleek tijdens het tv-programma Radar uit een interview met een eindgebruiker uit Goes. Als de buitentemperatuur onder de 7 °C komt, krijgt hij zijn huis met de warmtepomp niet meer warm genoeg. Hij schakelt dan over op zijn gasketel. Die had hij nog laten hangen nadat de warmtepomp was geïnstalleerd. De bewoner had zijn huis niet extra geïsoleerd en ook niet van een laagtemperatuur-afgiftesysteem voorzien. Dat deze extra maatregelen nodig zijn, was hem niet bekend. Zijn installateur had hem hier naar eigen zeggen niet over geïnformeerd.

 
‘Voorbeeld Radar-reportage is niet goed gekozen’

Het belang van extra maatregelen

Frank Agterberg vond de praktijkcase geen goed voorbeeld. “Complimenten dat de man uit Goes al in een vroeg stadium een warmtepomp heeft laten installeren”, stelt hij. “Maar zonder extra maatregelen is het niet vreemd dat hij zijn huis niet goed warm krijgt. Dat maakt weer eens duidelijk hoe belangrijk het is om met een goede installateur in zee te gaan.”

In een interview met de presentatrice van Radar wees ook Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, op het belang van goede voorlichting en goed opgeleide installateurs. Daar wordt volgens hem aan gewerkt, met een Green Deal. “Vanuit die afspraak worden  de komende vijf jaar 6.000 warmtepompinstallateurs opgeleid. En dat aantal zal worden verdubbeld.”

Trias Energetica

Agterberg vindt de Radar-reportage in totaliteit verder ‘best genuanceerd’. “Er zaten goede boodschappen in, zoals het belang van de trias energetica.” Daarbij wijst hij op de bijdrage van dr. Laure Itard van de TU Delft, die uitleg gaf over op de noodzaak van goede isolatie en laagtemperatuur-afgiftesystemen in combinatie met warmtepompen. Ook zij sprak over de noodzaak van goede kennis bij installateurs.

Gevolgen voor de energierekening

Voorafgaand aan de reportage had Radar aan een testpanel vragen over warmtepompen gesteld. Van de ruim 26.000 deelnemers bleken er 1.167 ervaring mee te hebben als gebruiker. 80 procent daarvan kan het huis voldoende verwarmen, “dus 20 procent niet”, zoals de presentatrice van Radar meldde. Een derde van de respondenten had geen extra isolatie toegepast, 35 procent combineert de warmtepomp met een regulier afgiftesysteem, en bij een kwart is de energierekening gelijk gebleven of gestegen in vergelijking met verwarming  met een gasketel. Volgens Agterberg kan dat met de nieuwe energietarieven van gas en elektra veranderen. “Die zijn gunstig voor bezitters van warmtepompen.”

Bron: Vakblad warmtepompen