
Het belang van extra maatregelen
Frank Agterberg vond de praktijkcase geen goed voorbeeld. “Complimenten dat de man uit Goes al in een vroeg stadium een warmtepomp heeft laten installeren”, stelt hij. “Maar zonder extra maatregelen is het niet vreemd dat hij zijn huis niet goed warm krijgt. Dat maakt weer eens duidelijk hoe belangrijk het is om met een goede installateur in zee te gaan.”
In een interview met de presentatrice van Radar wees ook Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, op het belang van goede voorlichting en goed opgeleide installateurs. Daar wordt volgens hem aan gewerkt, met een Green Deal. “Vanuit die afspraak worden de komende vijf jaar 6.000 warmtepompinstallateurs opgeleid. En dat aantal zal worden verdubbeld.”
Trias Energetica
Agterberg vindt de Radar-reportage in totaliteit verder ‘best genuanceerd’. “Er zaten goede boodschappen in, zoals het belang van de trias energetica.” Daarbij wijst hij op de bijdrage van dr. Laure Itard van de TU Delft, die uitleg gaf over op de noodzaak van goede isolatie en laagtemperatuur-afgiftesystemen in combinatie met warmtepompen. Ook zij sprak over de noodzaak van goede kennis bij installateurs.
Gevolgen voor de energierekening
Voorafgaand aan de reportage had Radar aan een testpanel vragen over warmtepompen gesteld. Van de ruim 26.000 deelnemers bleken er 1.167 ervaring mee te hebben als gebruiker. 80 procent daarvan kan het huis voldoende verwarmen, “dus 20 procent niet”, zoals de presentatrice van Radar meldde. Een derde van de respondenten had geen extra isolatie toegepast, 35 procent combineert de warmtepomp met een regulier afgiftesysteem, en bij een kwart is de energierekening gelijk gebleven of gestegen in vergelijking met verwarming met een gasketel. Volgens Agterberg kan dat met de nieuwe energietarieven van gas en elektra veranderen. “Die zijn gunstig voor bezitters van warmtepompen.”
Bron: Vakblad warmtepompen