Is uw woning klaar voor een warmtepomp?

Doe de check en ontvang vrijblijvend een eerste advies!

 
De geluidsproductie van buitenunits van lucht/water-warmtepompen is een hot item dat soms zelfs een emotionele lading krijgt. Om excessen te voorkomen, wordt komend jaar nieuwe wetgeving van kracht. Het geluid dat hoorbaar mag zijn op de erfgrens wordt gemaximeerd, en een nieuw begrip doet zijn intrede: ‘tonaliteit’.

Volgens Tjeerd Andringa van de Rijksuniversiteit Groningen is het belangrijk om te weten wanneer geluid de irritatiegrens bereikt. “Dat hangt af van de luisteraar en van de samenstelling van het geluid.” Hij onderscheidt drie soorten geluid: tonen (één frequentie, lange duur), pulsen (alle frequenties met een korte duur) en ruis (alle frequenties met een lange duur). 

“Als een toon (één frequentie) veel energie heeft, is hij duidelijk hoorbaar. Denk bijvoorbeeld aan het fluiten naar de hond. In dat geval is het prettig als de toon de aandacht trekt. Als een apparaat hetzelfde doet, is de irritatiegrens echter snel bereikt. Daarom moet bij het plaatsen van de buitenunit van een warmtepomp rekening worden gehouden met de tonale aspecten. Zeker wanneer tonen extra aandacht trekken door ‘te stoppen en te beginnen’, dus als een apparaat aanslaat of juist afslaat.”

 

Oplossing
“Een idee is om de buitenunit in een verlaging met luchtroosters te plaatsen. Ook daarbij moet op de luchtstroming worden gelet. Een ander idee is om planten om de unit heen te zetten. Het groen absorbeert geluid en kan net het verschil maken.”

Zie een door Klimax geïnstalleerde buiten-unit tussen de planten in de afbeelding.
 

Lees het volledige artikel van Vakblad Warmtepompen

 

, Slimme plaatsing warmtepomp beperkt geluidsoverlast

Afbeelding: Buiten-unit geïnstalleerd door Klimax Installatiebedrijven