Wat is de levensduur van een warmtepomp?

Klimax - Nibe warmtepomp

Bron: Nibe – Beeld: Nibe warmtepompinstallatie door Klimax Installatiebedrijven

Klaar voor een warmtepomp?

Vul de vragen in en wij geven u een vrijblijvend advies voor uw huis!

Wat is eigenlijk de levensduur van een warmtepomp? Dat is een veelgestelde vraag. Nibe, een van onze leveranciers, geeft hier antwoord op en vertelt hoe je de levensduur van een warmtepomp op een positieve manier kunt beïnvloeden.

Om je niet langer in spanning te houden over de levensduur van een warmtepomp: met een warmtepomp zit je gemiddeld minimaal 15 jaar comfortabel warm. Door in een warmtepomp te investeren, investeer je dan ook in de toekomst. Maar we begrijpen heel goed dat een warmtepomp om een flinke investering vraagt. Daarom is het fijn om te weten hoe je de levensduur van je warmtepomp zo lang mogelijk maakt en houdt

 

Langere levensduur warmtepomp?
De gemiddelde warmtepomp levensduur is theoretisch zo’n 15 tot 20 jaar, wat zelfs nog langer kan zijn als de omstandigheden gunstig zijn. Sommige warmtepompen gaan echter wel langer dan 30 jaar mee. Voor een deel heb je de warmtepomp levensduur zelf in de hand. Door je warmtepomp namelijk goed te laten onderhouden en gebruiken, kun je de levensduur op een positieve manier beïnvloeden.

 

Goed gebruik voor langere levensduur warmtepomp
De levensduur van een warmtepomp wordt voornamelijk bepaald door de levensduur van de compressor in de warmtepomp installatie. Bij een doordachte warmtepomp installatie, wordt er rekening gehouden met de bron, een juiste keuze van type en grootte van de warmtepomp en het aangesloten afgiftesysteem. Hierdoor zal de warmtepomp optimaal kunnen functioneren, waarbij ook wordt voorkomen dat de compressor te veel starts en stops zal maken. Naast een goed advies m.b.t. tapwater en cv-comfort is een goed advies over de warmtepomp en installatie(vak)werk van de installateur dus zeker van positieve invloed op de levensduur van de warmtepomp.

 

Goed onderhoud voor langere levensduur warmtepomp
Een warmtepomp heeft een ander soort inspectie en onderhoud nodig dan een cv-ketel. Waar bij een cv-ketel vooral gekeken wordt naar de gaszijdige aspecten, is bij het onderhoud van een warmtepomp bijvoorbeeld de controle van de bron van belang.

Daarnaast is het voor de levensduur van een warmtepomp natuurlijk altijd verstandig om voor een warmtepomp van goede kwaliteit te gaan. Daarom werken wij ook alleen met Premium merken warmtepompen, zoals Nibe.  Wil je meer weten over Nibe warmtepompen? Bekijk hier hun site.

Alvast checken of uw huis geschikt is?

Vul de vragen in en wij geven u een vrijblijvend warmtepompadvies voor uw huis!