Klimax genomineerd voor Daikin Awards!

Luzac - Klimax project Daikin Awards

Een oogje op de toekomst

 

De uitdaging

In de schoolvakantie – amper twee maanden tijd – een heel nieuw klimaatsysteem installeren in een schoolgebouw dat volledig wordt gerenoveerd. Klimax Installatiebedrijven deed het zonder blikken of blozen. “We zijn wel wat gewend”, lacht directeur Jody van de Griendt. “Hoewel dit  zeker een uitdaging was.” De oorspronkelijke vraag van het Luzac College was om de klaslokalen te voorzien van koeling. “Maar waarom alleen koeling, vroegen wij ons af? Met een VRV-systeem kun je koelen in de zomer, maar ook verwarmen in de winter. Zo heb je ieder seizoen een optimaal leerklimaat. Daarnaast bespaar je een hoop gas en ben je bovendien een stuk toekomstbestendiger. Zo vang je drie vliegen in één klap. Gelukkig stond de opdrachtgever open voor onze suggestie.” De uitdaging: het installatiewerk zo plannen dat het gecombineerd kon worden met alle andere renovatiewerkzaamheden in het pand. “Vooral voor het leidingwerk was dat soms passen en meten.”

De oplossing

Om een warmtepompsysteem te laten functioneren, moest er ook geïsoleerd worden. Het Luzac College huist namelijk in een oud kantoorgebouw. Het dak, de kozijnen en de ramen zijn volledig opnieuw geïsoleerd. Verder zijn het interieur en sanitair aangepakt. “Voor ons was het leidingwerk de grootste uitdaging, omdat het een oud pand is”, vertelt Jody. “Je kunt niet zomaar door vloeren heen. En we moesten nadenken over de plek van de buitenunit. Het Luzac College staat in de binnenstad. Ruimte is beperkt. Gelukkig vonden we voor beide zaken een oplossing. De buitenunits staan op het dak. Dat is vrij hoog, dus niemand heeft last van het geluid dat ze produceren. In de centrale schacht was genoeg ruimte voor de leidingen. Vanuit daar gaan ze naar de cassette-plafonddelen in de afzonderlijke lokalen.” Roy van Doornmalen, Sales Engineer bij Daikin, zorgde voor de levering van de hele klimaatinstallatie. “Je hebt van die klanten die precies weten wat ze willen”, vertelt hij. “Klimax is daar één van. Voor mij heel prettig. Ik stond ook volledig achter de keuze voor een VRV-installatie, in plaats van alleen koeling te installeren.”

Het resultaat

Eind augustus 2019 – net voor de start van het nieuwe schooljaar – werd het gerenoveerde Luzac College opgeleverd. Jody: “Ieder lokaal heeft een eigen unit, die aan te sturen is met de iTouch Manager van Daikin. We hebben nog een paar warme nazomerdagen gehad; de koeling werk perfect!” Of het verwarmen ook voor 100 procent met de warmtepomp gaat lukken, is nog de vraag. Er is namelijk geen gevelisolatie aangelegd. Maar iedere verdieping heeft ook nog een eigen cv-installatie. “Het mooiste zou zijn als die volledig uitgeschakeld kan worden. Maar zo niet, dan hoeft er in ieder geval een stuk minder gestookt te worden!”

De Awardcategorie: comfort

“Voorop staan de klanten van het Luzac College, de leerlingen dus. Aandacht- en concentratieproblemen door een onaangenaam klimaat zijn vanaf dit schooljaar verleden tijd”, zegt Jody. “Het Luzac College heeft nooit koeling gehad in de lokalen. Qua comfort betekent dit VRV-systeem dus een enorme stap voorwaarts. We hebben bovendien gekozen voor een systeem met continuous heating. Dat wil zeggen dat de cassette-units op ieder moment warmte kunnen leveren, voor optimaal comfort. Het enige waar de leerlingen zich nog zorgen over hoeven te maken zijn de toetsen!”