Klantverhalen < Verhaal Jorn

Warmtepomp ervaring oud huis

“Je bespaart nogal wat met een warmtepomp als je het goed doet. Ook met een oud huis uit 1950.”

Het verhaal van Jorn – Woning uit 1950

jorn gesprek ervaring warmtepomp
Hoe bent u tot de keuze gekomen om te gaan verduurzamen in een oud huis van 1950?

De eerste reden is het verduurzamen op zich. Het is beter voor het milieu, ik heb ook twee kinderen en die wil je eigenlijk ook goed achterlaten. Je wil ook zorgen dat die generatie ook verder kan leven. De tweede reden is eigenlijk heel simpel. De ketel was op, hij was 19 jaar oud en moest vervangen worden. De derde reden is het geld. Je bespaart nogal wat met een warmtepomp als je het goed doet. Ook met een huis uit 1950.

“Om het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp te compenseren hebben we 23 zonnepanelen op het dak laten leggen.”

Zonnepanelen en warmtepomp verduurzaming
­­Wat voor warmtepomp systeem een maatregelen hebben jullie genomen?

Er is gekozen voor een hybride warmtepomp. Dat wil zeggen een Daikin warmtepomp op lucht in combinatie met een gas ketel. 

Verder hebben wij nog wat isolatiemaatregelen genomen voor wat meer comfort. Dan moet je denken aan de isolatie van de kruipruimte en spouwmuurisolatie.

Om het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp te compenseren hebben we 23 zonnepanelen op het dak laten leggen. Die generen behoorlijk wat energie. Zo zorgen we dat we daar ook op besparen.

“Het is in huis gewoon behaaglijk warm. Sterker nog, ik stook een graadje warmer dan dat ik voorheen deed en ik verbruik minder energie.”

Ervaring Hybride warmtepomp Daikin
U bent nu bijna een jaar verder hoe ervaart u het wooncomfort en de hybride warmtepomp van Daikin?

Prima eigenlijk, zeker ook in combinatie met de isolatiemaatregelen. Het is in huis gewoon behaaglijk warm. Sterker nog, ik stook een graadje warmer dan dat ik voorheen deed en ik verbruik minder energie.

Het enige nog waar wij aan moesten wennen, is dat het een laag temperatuursysteem is. Wat betekent dat je iets eerder moet beginnen met opstoken. Maar eigenlijk werkt het super, super goed.

Wat is de reden dat u voor een Daikin warmtepomp systeem heeft gekozen?

Ik heb gekozen voor een Daikin systeem, omdat  ten eerste Daikin voor kwaliteit staat. Voor mij de mercedes onder de hybride ketels.

Ten tweede het systeem bestaat uit een binnen- en een buitendeel, maar het binnendeel is super compact doordat het zit geïntegreerd. Wat betekent dat het hybride systeem gecombineerd is met een gas ketel en dat zie je niet bij alle aanbieders. Hierdoor is het systeem verbazingwekkend klein. Kleiner dan mijn vorige ketel zelfs.

En last but not least, het is gewoon heel stil. Ik heb vrijwel geen last van resonantie van de buitenunit en als de warmtepomp eenmaal draait hoor je hem eigenlijk niet. Ik kan wel garanderen dat hij fluisterstil is.

“Het is gewoon heel stil. Ik heb vrijwel geen last van resonantie van de buitenunit en als de warmtepomp eenmaal draait hoor je hem eigenlijk niet. Ik kan wel garanderen dat hij fluisterstil is.”

De stilste warmtepomp
Verduurzamen gaat vaak gepaard met een flinke investering. Hoe heeft u de warmtepomp gefinancierd?

Ik heb het gefinancierd middels een subsidiestructuur. Je kunt bij de overheid als je twee duurzaamheidsactiviteiten uitvoert. Dan kun je daar een subsidie voor krijgen. Zo kreeg ik de BTW terug op de zonnepanelen en een subsidie op de warmtepomp van Daikin. Al met al ging dat over duizenden euro’s.

Daarbij heb ik ook nog gekozen om gebruik te maken van een lening. Tegen ongeveer 1.7% rente dat verschilt per gemeente. Wat je dan eigenlijk krijgt, je nu betaalt aan lening en aflossing, maar van de andere kant bespaar ik ook elektriciteit omdat ik dat opwek met mijn zonnepanelen en verbruik bijna twee derde minder gas dan voorheen. Dus ik heb ook een lagere energierekening.

Hoe heeft u het warmtepomp plaatsen met Klimax ervaren?

Als heel fijn en gedegen, daar houd ik van. Het begon met een goed advies. Tijdens het thuisbezoek werd onze situatie bekeken naar wat is mogelijk, maar ook wat niet mogelijk. Toen hebben we afspraken gemaakt en heeft Klimax meegedacht over de financiering. Tenslotte zijn er afspraken gemaakt voor het plaatsen van de zonnepanelen en dat ging eigenlijk vlekkeloos. Ook als er dingen niet konden werd er overlegd of als er kleine problemen ontstonden werd er ook echt meegedacht. Zo hebben we bijvoorbeeld ook echt na moeten denken over de plaatsing van de buitenunit van de warmtepomp. Uiteindelijk hebben we in goed overleg samen daar een prima plaats voor gevonden.

Voorafgaand aan het verduurzamingstraject had u natuurlijk vragen. Welke vragen waren dit voor u en hoe zijn die ingevuld?

Waar ik eigenlijk mee zat was dat ik voorafgaand aan dit traject niet alles wist. Ik weet wel wat van verwarmingssystemen en ik ben best wel technisch, maar ik had toch nog een aantal vragen.

Welke type zonnepanelen heb je nodig? Hoe moeten ze gelegd worden? Wat voor warmtepomp en ketel heb ik nodig? Moet ik andere radiatoren ophangen.

Dat soort vragen kon ik keurig kwijt bij Klimax en zij hebben mij daar echt goed in geholpen. Door veel tijd te steken in alles duidelijk uit te leggen en ik ben nu super tevreden met de systemen die zijn geïnstalleerd in mijn huis om te verduurzamen.

Wilt u net als Jorn besparen op uw energierekening?

Neem dan direct contact met ons op!

Of doe de 2-minuten check en ontvang direct van ons een vrijblijvende offerte!