Kan het coronavirus zich via de lucht verspreiden?

Radisson Blu Hotel

BRON TEKST: TECHNIEK NEDERLAND/Daikin  – BEELD:  Daikin

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus zorgt voor ongerustheid. Een aantal weken geleden stelde Techniek Nederland de volgende vraag aan het RIVM: Kan het coronavirus zich via de lucht verspreiden?  

Ventilatiesystemen speelde geen rol
Volgens het RIVM is niet aangetoond dat het coronavirus zich via de lucht verspreidt. Die uitspraak van het RIVM is gebaseerd op de huidige inzichten over het coronavirus. Er zijn namelijk geen aanwijzingen geweest dat ventilatiesystemen bij de verspreiding van het virus een rol hebben gespeeld.  Door deze inzichten kan het RIVM concluderen dat er geen aanpassingen nodig zijn aan ventilatiesystemen om het virus te kunnen bestrijden.

Belang ventilatie
Het RIVM heeft aangegeven dat ventilatie erg belangrijk is in tijden van corona. Iedereen zit veel binnen en door goede ventilatie wordt er een gezond binnenklimaat gecreëerd. Een goed ventilatiesysteem gaat namelijk virussen, bacteriën en andere vervuiling tegen. Dit zal natuurlijk ook belangrijk blijven na corona.

 

Airco-/ventilatiesystemen extra reinigen of uitschakelen 
Extra reinigen en het uitschakelen van airco-/ventilatiesysteem is niet nodig . “Het virus wordt voornamelijk overgedragen door rechtstreekse speekseldruppeltjes van een zieke persoon in te ademen, of door oppervlakten aan te raken die deze persoon heeft besmet. Het ventilatiesysteem van een gebouw uitschakelen wordt absoluut afgeraden. Als u ervoor zorgt dat uw  airco-/ventilatiesysteem regelmatig wordt onderhouden, loopt u weinig risico” , aldus Daikin.

Vragen over onze maatregelen of over ventilatie?

Onze medewerkers proberen zich natuurlijk zo goed mogelijk aan de geldende richtlijnen en onderhoudsinstructies omtrent corona en de installatietechniek te houden.

Heeft u vragen over onze corona maatregelen of heeft u interesse in goede ventilatie in uw woning of pand? Neem contact met ons op via info@klimax.nl of 073-6124742. 

WhatsApp Whatsapp met ons!